Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Shakami Miktilar
Country: Belize
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 5 May 2010
Pages: 19
PDF File Size: 2.89 Mb
ePub File Size: 18.90 Mb
ISBN: 209-3-17167-309-8
Downloads: 79566
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Sagore

Merupakan kabut beku terbentuk akibat mendapan kabut tebal apabila objek-objek bersuhu sub-beku bersentuhan dgn kabut. Terhad dlm alur-alur kekal shj. Kejatuhan suhu dlm jisim udara apabila luluuhawa naik semakin tinggi dlm atmosfera.

Imbangan air negatif Ditakrifkan sbg kekurangan air yg dialami olh sebuah kws dlm tmph tertentu. Hakisan Galir Mrjk kpd hakisan di dlm alur-alur yg kekal dan mempunyai air semasa hujan lebat. Serikali lembangan saliran juga menjadi kws tadahan air. Air Tanih Ialah semua air yg terdpt di bwh permukaan bumi. Adalah udara yg bergerak mendatar. Sejat peluhan Mrjk kpd kehilangan air dari proses sejatan secara langsung, sejatan dari tanih dan proses perpeluhan dari tumbuhan.

Ruang nama Rencana Perbincangan.

Cth, batu marmar Bab 6: Proses Geomorfologi Semua proses fizikal, kimia dan biologi yg bertanggungjawab membentuk, memperkembang dan mengubah bentuk muka bumi sama fizijal secara makro atau mikro 2. Cth, batu kapur, batu arang, batu garam, syal 4. Pembekuan dan pengembangan expansion air juga bantu membentuk ngarai.

PROSES LULUHAWA FIZIKAL: TUGASAN 1(b): SIJIL PENGHARGAAN

Proses kedua ialah proses pembasahan dan pengeringan yang berulang-ulang. Cth lapisan tanah liat dan batuan syal. Embun Beku Merupakan kabut beku terbentuk akibat mendapan kabut tebal apabila objek-objek bersuhu sub-beku bersentuhan dgn kabut. Khamis, 12 Mei Definisi 2. Di antara cara ombak menghakis ialah:. Proses ini biasanya berlaku di gurun panas yang mempunyai jumlah hujan tahunan yang sedikit kurang mm dengan suhu pada waktu siang yang sangat panas 40 — 45 C.

  ATW SIMEONS POUNDS AND INCHES PDF

Amat berkesan semasa kejadian banjir.

Profil rentas sungai Profil rentas sungai merupakan gambaran bentuk lembangan sungai dari satu tebing ke satu tebing di mana-mana bahagian sungai. Cenuram terbentuk kerana stratum batu lebih keras yang tahan terhadap penghakisan dan luluhawa kekal terdedah di dinding lembah. Proses pengakutan beban sungai yg bersaiz kecil serta bersegi-segi spt pasir dan kerikil.

Dalam proses pelepasan tekanan, pada awalnya batuan berada dibawah permukaan tanah. Ngarai di antara gunung atau gaung yang hanya mempunyai bukaan di satu bahagian dipanggil ngarai peti. Jelas suhu amat memainkan peranan dalam proses ini.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Pengangkutan sungai Adalah proses pemindahan bahan-bahan yg ada di dlm alur sungai atau muatan sungai akan dipindahkan dari hulu ke hilirnya serentak dgn aliran sungai tersebut.

Hanya berlaku dlm keadaan bercahaya. Banjir adalah keadaan limpahan air atau kenaikan aras air sehingga melebihi daya tampung sesebuah saluran spt sungai, tasik dan laut lalu mengalir melimpahi luluhaqa kws sekitar khususnya di kws tanah rendah. Angin akan bertiup dari kws tekanan tinggi ke kws tekanan rendah Tema 2: Sistem suria terdiri drp 8 buah planet setelah Pluto di singkirkan tidak memenuhi kreteria sebuah planet mengikut Kesatuan Astronomi Antarabangsa. Bagi setiap kenaikan meter suhu akan jatuh sebanyak 0.

Berlaku sekiranya saiz partikel sama besar dgn jarak gelombang menyebabkan langit berwarna kekuningan. Mineral batuan akan mengecut. Biasanya sungai atau saliran dan pengkahisan mengukir belahan demikian di antara gunung.

  LEY 122-05 PDF

Sungai mempunyai kecenderungan semula jadi untuk mencapai satu aras tinggi dasar, yang merupakan aras tinggi sama dengan jasad air yang ke dalamnya akhirnya sungai akan menyalir. Bermaksud keadaan iklim bagi satu kws bandar dgn ciri-ciri cuaca fizokal tersendiri akibat pengaruh ciri permukaan bandar.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Apabila sistem gua ini runtuh, sebuah ngarai ditinggalkan, seperti di Mendip Hills di Somerset dan Yorkshire Dales di YorkshireEngland. Kadar tukaran normal Bagi setiap kenaikan meter suhu akan jatuh sebanyak 0. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

La-nina biasanya membawa hujan lebat. Kesannya berlaku kemarau iaitu keadaan kering dan panas tanpa hujan dlm jangka masa yg panjang. Sungai saka Alur yg mengalirkan air sungai sepanjang tahun walaupun berlaku kemarau.

Perubahan Isostatik Perimbangan blok-blok bumi apabila bumi mengalami pertambahan atau pengurangan berat beban. Beban berkurang — blok bumi menaik — aras laut jatuh. Hujan Perenggan Berkait dgn pertembungan dua jisim udara yg berlainan suhu.

Proses yg beroperasi di permukaan bumi seperti luluhawa, hakisan, pengangkutan, pemendapan dan gerakan jisim. Gempa Vulkanik Terjadi semasa letusan gunung berapi yg sangat kuat 5. Pencemaran udara Didefinisikan sbg kehadiran satu atau lebih drpd bhn cemar spt gas, bhn berbau, habuk, zarah, debu, dan sbgnya fiaikal dlm atmosfera yg mana ia blh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya blh memberi kesan negatif sama ada kpd manusia, tumbuhan, binatang serta persekitaran fizikal sesuatu kws.